Iva Svilar

Klimatske promene, rizici i izazovi - kraća verzija kursa

  • FREE
  • Serbian
  • Environmental Studies
  • with certificate upgrade option

What is the course about?

Klimatske promene, izazvane delovanjem čoveka, predstavljaju jedan od najvećih izazova 21. veka. Svedoci smo sve učestalijih i intenzivnijih vremenskih nepogoda, izazvanih upravo klimatskim promenama. Pored toga, sve je evidentniji njihov uticaj na prirodu oko nas, pa i na našu bezbednost i zdravlje. Upravo zato, pitanje rizika i izazova sa kojima se čovečanstvo danas suočava postaje sve važnije.

Međutim, ni nakon više od 30 godina intenzivnog istraživanja i donošenja veoma posvećenih klimatskih politika na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, trend smanjenja emisija i dalje nije uspostavljen. Postavlja se pitanje kako će čovečanstvo ograničiti rast globalne temperature na znatno ispod dva stepena, koja su dogovorena kao gornja granica rasta Pariskim klimatskim sporazumom iz 2015.

Kraća verzija kursa "Klimatske promene, rizici i izazovi" će vam pružiti osnovne informacije o uzrocima i posledicama klimatskih promena izazvanih ljudskim aktivnostima. Ukoliko želite da saznate više, možete pogledati dužu verziju kursa koja sadrži i dodatnu literaturu.

Kurs je adaptiran i preveden na srpski jezik u okviru projekta „Da nam klima štima“ koji sprovodi WWF Adria-Srbija uz podršku Vlade Švedske.

Course instructors