Iva Svilar

Klimatske promene, rizici i izazovi

  • FREE
  • Serbian
  • Environmental Studies
  • with certificate upgrade option

What is the course about?

Dobrodošli na kurs „Klimatske promene, rizici i izazovi“

ŠTA ZNAMO O KLIMATSKIM PROMENAMA?

Klimatske promene i njihov uticaj na ljude i prirodu su sasvim očigledni. Da li ste se zapitali šta su to uopšte klimatske promene? Da li su isključivo nastale usled prirodnih procesa i to se ne može promeniti, ili mi, ljudi utičemo na klimatske promene? Kako one utiču na naš svakodnevni život i šta možemo da uradimo? Ako jeste, na pravom ste mestu. Internet kurs „Klimatske promene, rizici i izazovi“ će vam dati odgovore na ova pitanja.

KOME JE KURS NAMENJEN?

Klimatske promene, njihovi uzroci i posledice se prvenstveno povezuju sa prirodnim naukama. To je samo delimično tačno. Klimatske promene su kompleksne i prožimaju sve oblasti: od politike, preko privrede i ekonomije, ljudskih prava i drugih društvenih pitanja, sve do očuvanja prirode i životne sredine. Zbog toga je ovaj kurs namenjen apsolutno svim studentima i mladim profesionalcima.

On će vam omogućiti da steknete nova i proširite već postojeća znanja o klimatskim promenama i primenite ih u oblasti kojom se bavite.

Da biste odslušali sva predavanja potrebno je oko 4,5 sata. Dostupna vam je i dodatna literatura koja će vam pomoći da, ukoliko ste zainteresovani, naučite i saznate mnogo više o klimatskim promenama. Sami određujete svoj tempo rada i učenja, a nakon svakog odgledanog poglavlja vas čeka test koji vam pomaže da proverite stečeno znanje.


Kroz kurs vas vode svetski poznati naučnici u oblasti klimatskih promena kao što su:

  1. Prof. dr Mojib Latif, GEOMAR Helmholtz Centar za istraživanje okeana u Kilu,
  2. Prof. dr Jochem Marotzke, Institut za meteorologiju Maks Plank, Hamburg,
  3. Prof. dr Michael Schulz, MARUM - Centar za Nauke o morskoj životnoj sredini, Bremen,
  4. Prof. dr Hermann Lotze-Campen, Institut za istraživanje uticaja klime u Potsdamu
  5. Prof. dr Anita Engels, glasnogovornica Klastera izuzetnosti CliSAP, Univerzitet u Hamburgu.
  6. Prof. dr Gernot Klepper, Institut za svetsku ekonomiju u Kilu.

Helena Humphrey (voditelјka i novinarka, Deutsche Welle) je u ulozi moderatorke.

Nadamo se da ćete uživati u kursu i da će vas on inspirisati da temu klimatskih promena istražujete dalje, da primenite stečeno znanje u oblasti u kojoj radite i pokrenete akciju u vašoj zajednici!


Za sva vaša pitanja:

Iva Svilar

Saradnica za oblast obrazovanja

Mejl: isvilar@wwfadria.org


Kurs je adaptiran i preveden na srpski jezik kroz projekat „Da nam klima štima“ koji sprovodi WWF Adria-Srbija uz podršku Vlade Švedske.

*Kurs je ažuriran nakon potpisivanja Sporazuma u Parizu, a verzija na engleskom jeziku koja je prevedena na srpski jezik je dostupna od oktobra 2017. godine.

Course instructors